Kursusinformation
Transportbranchens mentor-uddannelse: Sidemandsoplæring samt oplæringsvejledning
Hvem kan blive mentor?
Hvem har brug for en mentor?
Det er ofte lærlinge, der har brug for en mentor, men også andre ansatte i virksomheden kan have behov for at have en mentor.
Det kan eksempelvis være en nyansat medarbejder, en kollega i en ny arbejdsfunktion eller en kollega, der af forskellige årsager er udfordret.
Klædt på som mentor
- Ungdomskulturen i arbejdskulturen
- Motivation som fastholdelsesværktøj
- Feedback til udvikling
- Kommunikation - også når det er svært
- Oplæringsmetoder og oplæringsmaterialer
- Vigtigheden af forventningsafstemning
Målgruppe: Kurset er målrettet oplæringssvende, der er varetager den daglige oplæring af eleven/lærlingen.
Beskrivelse:
Efter endt uddannelse kan deltageren:
- Planlægge modtagelse af eleven/lærlingen, så denne føler sig velkommen og inkluderet i et arbejdsfællesskab (fx sjak).
- Introducere arbejdsopgaver, så eleven/lærlingen opnår forståelse for uddannelsens faglige mål.
- Integrere eleven/lærlingen i lærestedets arbejdskultur.
- Anvende metoder og redskaber, herunder kendskab til læringsstile og deres anvendelse i praksis til instruktion og vejledning, der bidrager til, at eleven/lærlingen bliver medspiller i lærestedet.
- Give løbende, konstruktiv feedback, der støtter elevens/lærlingens ansvar for egen uddannelse, og som udvikler og fastholder eleven/lærlingen i uddannelsen.
- Gennemføre motiverende samtaler, der sikrer faglig progression i elevens/lærlingens uddannelse og skaber sammenhæng i oplæringsforløbet.
Målgruppe: Medarbejdere, der foretager sidemandsoplæring.
Beskrivelse: Deltageren kan efter gennemført uddannelse anvende oplæringsmetoder, oplæringsmaterialer og kommunikation, til at oplære andre. Deltageren forstår også betydningen af sin kollegas kompetencer og indlæringsstil i forbindelse med oplæringen og kan anvende denne viden i sin oplæring af den enkelte.