Toggle navigation

Anne Marie: Forelsket i beton

"Hvorfor skulle jeg ikke kunne det? Det er ikke noget krav, at du er en mand."
Sådan reagerer 32-årige Anna Marie Klysner fra Mors, når hendes kvindelige kollegaer i administrationen synes det er flot, at hun som kvinde uddanner sig til betonmager. Det er kun sket en gang før i Danmark - og det var i 1992.
Anna_Marie,_beskåret3

Gik ned med stress

For knap tre år siden arbejdede Anna Marie på et demensafsnit på et plejecenter. Her gik hun ned med stress, og for at give sin hjerne en pause fra store beslutninger i hverdagen, fik hun job i slibeafdelingen hos Leth Beton i Bedsted i Thy. Planen var at være der et års tid.
"Men jeg forelskede mig i faget. "
Ledelsen så hurtigt et lys i Anna Marie, forfremmede hende til kvalitetskontrollant og fik hende i gang med uddannelsen til betonmager. Den udbydes kun hos AMU Nordjylland, og kursisterne kommer fra hele landet.

Spændende uddannelse

"Det er en fascinerende uddannelse. Betonmagere laver jo elementer til kæmpe projekter. For eksempel Danske Banks nye hovedkvarter, der skal ligge på en af de dyreste adresser i København, eller den nye kunstige ø, der skal anlægges i Københavns Havn. Beton er ikke bare beton", understreger Anna Marie.
"Det vi laver, skal folk bo i. Hvis vi ikke overholder standarderne, kan det falde sammen. Det er et kæmpe ansvar. Som betonmager skal du vide præcis, hvad der er i en blanding af beton, hvordan den skal sættes sammen, så den har styrke til at holde et hus. Du skal vide, hvorfor armeringen skal placeres, som den skal."

Beton er smukt

Anna Marie er glad for den praktiske del af sit arbejde i hallerne hos Leth Beton.
"Jeg kan lide at se og røre ved elementerne.  Mange synes, at beton er grimt. Jeg synes, det er noget af det smukkeste. "
Den tekniske del, der foregår på kontoret, tiltaler hende også.
"Jeg skal dokumentere, at det er den rigtige beton, der ryger i et element, at jernet er bukket på den rigtige måde og at standarderne er overholdt. Det spil imellem praksis og det tekniske kan jeg rigtig godt lide."
Anna Marie Klysner: Jeg har altid godt kunnet lide at bruge mine hænder.

Lille ven, hør nu her

På arbejdet har hun mødt enkelte ældre kollegaer, der fortæller, at ”det kan du da ikke finde ud af, lille ven. Det ved jeg meget mere om, end du gør”.
"Jeg kan så bevise, at de tager fejl, ved gentagne gange at have tingene i orden."
Alt i alt er Anna Marie vild med sit nye mandsdominerede fag og anbefaler det stærkt til andre – kvinder som mænd.
"Jeg har kun gode ting at sige. Du får en fantastisk arbejdsplads og et fantastisk sammenhold. Jeg er træt om aftenen, fordi det er hårdt fysisk arbejde, men der er kommet så mange hjælpemidler, at din fysik ikke er noget problem."
  Selv regner Anna Marie med at blive i faget. Uden at stå stille.
"Ser jeg fem år frem i tiden, håber jeg, at jeg er, hvor jeg er nu. Men som chef for min afdeling."