Toggle navigation

Grønland - nu med arktiske bygningsarbejdere

13. april 2023
Gronland2023TregladegutterRE

Rene, Malik og Olsvig er spydspidser i positiv udvikling for Grønland
 
Hvorfor importere dyr arbejdskraft, når man selv har den faglige ekspertise?
Lærlingene Rene Reimer (MT Højgaard), Malik Jensen (EMJ-ATCON Greenland A/S) og Kunuunnguaq Olsvig (BJ Entreprise A/S) er glade – og med god grund. De har netop som de første uddannet sig til Arktisk Bygningsarbejder med speciale i forskalling. Det betyder, at de nu er faglige eksperter i forskalling og armering. En faglig kunnen, der er stor brug for i Grønland.
Deres fremtidsudsigter i branchen er særdeles lyse, bekræfter faglærer ved AMU Nordjylland Torben Dybdahl. Han har netop været otte uger i Sisimiut – Grønlands næststørste by - for at undervise de tre og følge dem i deres tre uger lange fagprøve.  
”Ofte må man i Grønland importere arbejdskraft fra Danmark eller Østeuropa for at få lavet den slags arbejde. Det er noget billigere at få en lokal mand til at udføre arbejdet”.
Han glæder sig over at bidrage til den udvikling.
”Det er rigtig fedt, hvis vi som skole kan give Grønland mulighed for at uddanne deres egne unge til fag, der er behov for.  De kan lige så godt udføre arbejdet selv i stedet for at importer arbejdskraft.  Det er hele formålet for skolen.  
Den grønlandske erhvervsskole KTI – Tech College Greenland – fik i 2020 godkendt den ny to-årige arktiske uddannelse med fagbrev: KTI Arktisk Bygningsarbejder. Det skete blandt andet i samarbejde med AMU Nordjylland.