Toggle navigation

”Før tog jeg bare en skvis og et skvat”

9. juni 2022
rengoringsassistent1_beskaaret

Rengøring – det er da bare noget, man gør. 
Tænker du sådan? Så er du ikke alene. 46-årige Gitte Mortensen er mange gange stødt på den holdning i løbet af sine 25 år som rengøringsassistent ved Mariagerfjord Kommune.
”Alle tror, at man bare gør det. Sådan er det ikke. Der er mange grundlæggende ting i rengøring, det er godt at lære.”
Gitte Mortensen ved, hvad hun taler om. 
Mariager Fjord Kommune er nemlig begyndt at tilbyde sine rengøringsassistenter en uddannelse til rengøringstekniker. Med fuld løn. Hos kommunens rengøringsenhed slog fire for nylig til – blandt andet Gitte Mortensen. De 11 ugers undervisning hos AMU Nordjylland har givet hende meget ny viden - de 25 år i faget til trods.
”For eksempel ved jeg nu, hvor vigtigt det er at bruge de rigtige remedier og dosere de rigtige rengøringsmidler. Før tog jeg bare en skvis af det ene og et skvat af det andet. I dag bruger jeg kun svanemærkede produkter. Der er kommet meget ny viden, siden jeg begyndte i faget.”
Mens Gitte Mortensen og hendes tre kollegaer var på skolebænken, passede fire ledige deres arbejde. I forløbet blev de ledige også uddannet til rengøringsteknikere. Alle fire er siden blevet fuldtidsansat i rengøringsenheden ved Mariagerfjord Kommune. 
Hele forløbet er blevet til i et tæt samarbejde mellem kommunen, Jobcenter Mariagerfjord og AMU Nordjylland.
”Strategien er, at vi får uddannede at tage af, samtidig med at vi opkvalificerer vores nuværende ansatte”, forklarer leder af kommunens rengøringsenhed Thomas Godskesen.
Han oplever, at uddannelsen til rengøringstekniker gør de ansatte bedre til at prioritere opgaver, bruge de rette produkter og være opmærksom på deres arbejdsstillinger.
”Vi kan have langt flere faglige snakke. De stiller langt flere spørgsmål. Desuden er rengøring er et hårdt arbejde, og det er vigtigt at have viden om, hvordan man gør. ”
51 af kommunens 79 rengøringsassistenter er indtil videre uddannede rengøringsteknikere. Ambitionen er, at nå op på 80 procent inden årets udgang.
Til de kollegaer, der stadig tøver med at tage uddannelsen, har rengøringstekniker Gitte Mortensen en klar opfordring.
”Gør det. Det er dumt at lade være”.