Glem gammelt, men farligt fif til julegrøden
Kender du det gamle trick med at sætte risengrøden ind under dynen (i rigtig gamle dage halmen), når den er kommet godt i kog? Det er en rigtig dårlig idé, advarer Astrid Fredsted, faglærer ved Køkken, café og kantine, AMU Nordjylland.
Hun vil have grøden ud af sengen. Med risengrøden under dynen slipper man godt nok for at stå lænket til komfuret for at konstant at røre i grøden. Under dynen brænder grøden heller ikke på.
”Men i dag ved vi, at der kan dannes sporer i risengrøden, når den står ved lav temperatur. Det kan danne giftstoffer i maden, og vi kan blive syge af den.”
Heldigvis har Astrid Fredsted et godt og sikkert alternativ til dyne-metoden. Når grøden er godt i kog, sættes den i vandbad. Her brænder den ikke på, men temperaturen er tilstrækkelig høj til, at man undgår madforgiftning.
”Når den er færdig kan du hælde grøden i et fad eller en bradepande og drysse lidt sukker over, så den ikke trækker skind”.
Er grøden til senere, skal den køle af så hurtigt som muligt, så ikke der dannes uønskede mikroorganismer i maden. Helt præcist skal temperaturen skal falde fra 65 til 10 grader inden for tre timer.
”Sæt grøden på køl med film eller låg på, så ikke der sker krydsmitte i dit køleskab. På den måde bliver det en dejlig jul for alle uden ondt i maven”, opfordrer faglæreren.
Astrid Fredsted underviser blandt andet i hygiejne for fødevarehåndtering og henviser interesserede til AMU Nordjyllands hjemmeside:
Et-dages kurser i hygiejne for fødevarehåndtering
Tre-dages kurser i almen fødevarehygiejne