Toggle navigation

Andreas vil køre på brugt fritureolie

Chaufførlærlings ambition: Jeg vil have det sjovt og bruge hjernen


Lille_Andreas

Biler - en gammel passion

På en grøn firhjulet motorcykel sidder en lille lyshåret gut i blåternet skjorte. På bagsmækken har storesøster sat sig til rette i en stor, hvid plastickasse, og foran er benzindunke spændt fast. Drengen har et fast greb om håndtagene og et lige så fast blik mod fotografen (farfar).
”Jeg er klar, lad os komme afsted”, siger blikket.
IMG_7087

I lære som godschauffør

I dag er den lille dreng, Andreas Lawaetz, en voksen mand på 29 år. Storesøster er blevet læge, og Andreas er ved at uddanne sig til godschauffør. Hvorfor, venter vi lidt med.

Lad os i stedet spole et par måneder tilbage til den dag, hvor Andreas spørger AMU Nordjyllands koordinator af Køkken, café og kantine, Charlotte Vodskov Kragh, om han må få den brugte fritureolie fra skolens køkkener.
IMG_7092

Vil genbruge fritureolie

Andreas vil forsøge at omdanne den til bio-diesel. Den er hun helt med på. Det passer perfekt med AMU Nordjyllands grønne profil og undervisningen i, hvordan vi undgår madspild og træffer bæredygtige valg.
”For mig er det fedt, at vi har et restprodukt, der bliver brugt. Og at vi har sådan en innovativ elev på skolen”, synes Charlotte Vodskov Kragh.
Indtil videre har Andreas fået 60 liter brugt fritureolie fra skolens køkkener. Næste trin er at si olien, varme den op, bearbejde den og til slut hælde den på Andreas egne private dieselbiler.
”Jeg vil ikke risikere at ødelægge andres biler”, forklarer han.
IMG_7091

Et billigt alternativ til el-biler

Ideen har Andreas gået med længe.
” Bio-diesel findes jo, men det koster 20-25 kroner literen. Jeg vil forsøge at lave det billigere og få eksisterende dieselbiler til at køre på fritureolie uden at bearbejde olien alt for meget.”
El-biler giver chaufførlærlingen ikke meget for.
”Ældre biler, der i dag sorteres fra, kan blive attraktive fremfor de endnu ikke attraktive el-biler. El-biler laver et kæmpestort klimaaftryk, når man producerer dem.
I det store klimaregnskab batter det heller ikke meget, hvis vi bare fylder fossil strøm på el-biler”, argumenterer Andreas.
IMG_7102

Altid aktive Andreas

Fritidsprojektet med at genbruge fritureolie passer meget godt med den Andreas, der blev selvstændig som 18-årig.
”Vi tog ud og spillede musik og gjorde folk glade”.
Oveni begyndte Andreas at leje biler ud. Han leverede også autohjælp og tog hul på at læse til civilingeniør.
”Jeg tror aldrig, jeg helt har holdt mig til at lave bare en ting”.
Sideløbende har Andreas fået kone og to børn. Efter et år valgte han studiet fra til fordel for familien og køb af et hus i Bislev ved Nibe.
IMG_7133

Det perfekte job

Det blev der råd til, da Andreas i 2020 blev ansat ved Aalborg Renovation. Her kører han kranbil og tømmer genbrugscontainere for glasaffald. Jobbet passer ham perfekt.
Nogle gange lader han tankerne. vandre.vAndre gange aktiveres hans indre nørd, når han analyserer, hvad der afgør glasaffaldets præcise bane og svingninger, når han løfter det fra a til b.
”I kranen tænker jeg over, hvordan det hele er skruet sammen. Her her jeg frihed til at være mig selv. ”
Glæde er afgørende for Andreas. Han er glad på arbejdet og glad for at have fri kl.14 hver dag.
”Så kan jeg komme hjem og arbejde med mine projekter. For eksempel med genbrug af fritureolie”.
Andreas_biodiesel

Glad godschauffør på vej

På arbejdet har chefen opfordret Andreas til at uddanne sig til godschauffør. Derfor er han nu voksenlærling og om få måneder udlært. Det betyder et velkomment nøk opad i månedslønnen.
Men allervigtigst for Andreas er glæden.
”Mit liv går ikke ud på at arbejde så mange timer som muligt og tjene så meget som muligt. Mit job aktiverer mig, og det gør mine projekter også. Det vigtigste er at lave noget, man er glad for.”