Serviceassistent/Rengøringstekniker
- Den professionelle servicemedarbejder inden for hygiejne og køkken
Som serviceassistent eller rengøringstekniker er du med til at skabe et indbydende miljø på steder som hospitaler, plejehjem, skoler og på arbejdspladser.
Hvis du har specialiseret dig inden for virksomhedsservice, omfatter dine opgaver lettere kantinearbejde, såsom at producere og servere mad. På kontorer kan dine opgaver inkludere at tage telefonen, kopiere dokumenter og bestille varer. Det er også dig, der arbejder med specialiseret rengøring, som er afgørende for hygiejnen og for indeklimaet alle steder.
Vælger du specialet hospitalsservice, lærer du forflytning og hvordan man transporterer patienter. Også her er bekæmpelse og forebyggelse af udvikling af mikroorganismer meget vigtigt.
Hvad lærer du på uddannelsen?
Vælger du hospitalsservice lærer du at gøre rent på et hospital og at tilberede og anrette mad til patienter. Du lærer også at transportere og forflytte patienter.
Som rengøringstekniker ligger fokus på at gøre rent på en måde, der er god for både mennesker og miljø. Det betyder, at du tænker over, hvordan du doserer rengøringsmidler og bruger udstyr, så du passer på og højner hygiejnen og belaster naturen mindst muligt.
Serviceassistentuddannelsen er struktureret i to trin. Alle elever starter med at gennemføre trin 1, som hedder rengøringstekniker. Du kan vælge at afslutte din uddannelse her, så er du uddannet rengøringstekniker og får et uddannelsesbevis.
Herefter kan du vælge at videreuddanne dig til serviceassistent ved også at tage uddannelsens andet trin. Her skal du specialisere dig og vælge mellem virksomhedsservice eller hospitalsservice. Består du trin 2, er du uddannet serviceassistent og du får et svendebrev.
Serviceassistent-uddannelsen begynder med, at du lærer at være en dygtig rengøringstekniker. Hvis du allerede arbejder med hygiejne, er dette din chance for at få et bevis på alt det, du ved og kan.
Efter du har bestået trin 1, står dørene åbne for dig til at tage rengøringsjobs på en masse forskellige steder:
- På hospitaler, skoler, plejehjem og andre offentlige steder.
- I industrien som for eksempel i slagterier og virksomheder, der laver mad.
- Steder, hvor folk har det sjovt, som i forlystelsesparker og svømmehaller.
- Hos firmaer, der lejer sommerhuse ud.
- Og endda i folks private hjem og mange andre steder.
Serviceassistent med specialisering i virksomhedsservice:
Hvis du vælger at arbejde med virksomhedsservice, bliver du den person, der kan en masse forskelligt – lidt som en blæksprutte med arme overalt. Rengøring er stadig en del af jobbet, men du hopper også ind i køkkenet en gang imellem for at hjælpe med at forberede noget lækkert til møderne. Og så er der de dage, hvor du lander på kontoret for at trykke på kopimaskinen eller sætte et mødelokale pænt op. Det er det fede ved jobbet; ingen dage er ens, og du får lov til at prøve en masse forskellige ting.
Serviceassistent med specialisering i hospitalsservice:
En serviceassistent på et hospital sikrer rene og sikre omgivelser ved at udføre grundig rengøring af patientstuer, operationsstuer og fællesområder samt ved at håndtere affald og fylde forsyninger op. De transporterer også patienter, udstyr og senge til forskellige afdelinger for at støtte hospitalets arbejdsgang. Derudover dokumenterer de deres opgaver og sikrer, at alt udføres i overensstemmelse med hospitalets hygiejnestandarder.
Er du over 25 år, når du starter på uddannelsen, skal du komme til en realkompetencevurdering (RKV). Her afgør vi, om uddannelsen skal være kortere for dig. Meld dig til RKV her.
Dit uddannelsesforløb skræddersyes efter dig og din erfaring. Længden af din uddannelse afhænger derfor også af, om du:
- er over eller under 25 år.
- har mere end to års relevant erhvervserfaring.
- har en anden uddannelse.
- begynder direkte efter folkeskolen eller et år efter.
- allerede har en uddannelsesaftale med en virksomhed.