Toggle navigation

Han fandt sin fremtid i bunden af et hul

21. februar 2022
Mehmed_grønt_kursus


Det er en varm sommerdag i juli 2021 på Løkken Badehotel. I Køkkenet står Mehmed Kovacevic og sveder. Han og de andre ansatte råber af hinanden. Der er omtrent 20 bestillinger på mad ud af huset til klokken 18. På et bord spytter en maskine hele tiden nye bonner ud med bestillinger fra gæsterne i hotellets restaurant. Mehmed spøger flere gange kollegaerne om hjælp. Ingen har tid. Der er pres på, og det har der været i to måneder nu. Men denne dag er anderledes. Mehmeds grænse er nået, og han tager konsekvensen.
”Jeg siger op”, erklærer han overfor en kollega. Smider, hvad han har i hænderne, kører hjem til Hjørring i sin hvide VW up! og sygemelder sig.
To gange tidligere er Mehmed gået ned med stress. Det var i perioden 2017-2021, hvor han arbejdede som rederiassistent på Fjord Lines rute Hirtshals-Bergen.
-Der var 1000 gæster til morgenmad, 1000 gæster til frokost og 18 timers arbejde hver dag. Det var hårdt og stressende, beretter Mehmed.
Dengang sagde han ikke op. I stedet kom coronaen, og færgens gæster holdt sig væk med den konsekvens, at Mehmed i januar 2021 mistede sit arbejde.
Da foråret kom, begyndte Mehmed at grave et hul hjemme i sin have – af ren kedsomhed. I bunden lå begyndelsen til et svar på et spørgsmål, Mehmed skulle komme til at stille sig selv den efterfølgende sommer: Hvad skal jeg nu?
Da hullet var gravet, kom Mehmed sand i. Så fiberdug. Så nogle sten, noget vand og til sidst - i maj måned -nogle guldfisk og koi karper.
”Hvem har du betalt for at lave den havedam”, spurgte folk.
Så var det, at Mehmed fik job i køkkenet hos Løkken Badehotel. Indtil han sidst i juli ikke kunne mere. Men arbejdet med havedammen derhjemme havde åbnet hans øjne. Nu vidste han, hvad han ønskede sig: Et job i det fri.
Derfor er 26-årige Mehmed nu en af 31 nye kursister på AMU Nordjyllands fire ugers basiskursus for anlægsgartnere på Sandmoseskolen.
- Jeg kan virkelig godt lide at være udenfor.
Hans helt store drøm er, at få lov til at lave havedamme.
- Det er megafedt.
Hvis du vil vide mere om AMU Nordjyllands grønne kurser