Toggle navigation

Fra stofmisbruger til præmieelev

13. december 2021

”Det er fedt, men lidt på den forkerte måde. Man flygter fra sig selv og sine problemer.”
 Tag hårde stoffer, leg med de forkerte venner og dump til din eksamen. Så får du måske også et legat på 20.000 kroner – ligesom Emil Bratholt fra Skovsgård ved Brovst. Du skal så bare sørge for at kæmpe dig ud af alle problemerne igen, tage imod hjælp fra mennesker, der vil dig det godt, og så virkelig imponere dine lærere og arbejdsgiver, når stofferne har sluppet sit tag i dig. Altså i en grad, så din læreplads proklamerer på Facebook, hvor yderst stole de er over at have været en del af din rejse. 
Rejsen begynder for 18-rige Emil i 2017. Og den starter med en nedtur, selv om han dengang havde en helt anden oplevelse. 
”Man kan slet ikke se det, når man er i det”, forklarer nutidens Emil. 
I 2017 begyndte han på erhvervsuddannelsen til godschauffør hos AMU Nordjylland. Allerede inden var han begyndt at tage stoffer. Og misbruget tog hurtigt fart. 
Svampe og kokain
”Hash, svampe, kokain. Det var alt muligt. Næsten hele mit 18-årige liv gik med det lort. Jeg havde de forkerte venner. Ikke på skolen, men privat.”
Emil havde meget fravær og dumpede på grundforløb 2. Men så trak en lærer ham til side til en snak, der skulle blive afgørende.
”Han kunne se, det gik den forkerte vej. Han havde selv prøvet at være langt ude og fik mig sendt videre til en misbrugskonsulent.”
Støtte og hjælp fra misbrugskonsulenten, læreren, to gode venner plus et halvt års praktik på en svinegård fik vendt skuden for Emil. Han kom ud af sit stofmisbrug, og i 2018 tog han for anden gang hul på uddannelsen til godschauffør. 
Nul fravær
Denne gang med nul fravær på hele grundforløb 2, så han hædredes med AMU Nordjyllands topnøglesæt. Det lykkedes ham også at få en læreplads hos Jysk Dyretransport A/S.
Og så er vi fremme ved december 2021, der byder på endnu mere hæder: Et legat på 20.000 kroner fra Fonden HTS Nordjylland. Legatet gives til elever, der har udmærket sig fagligt og socialt. 
Ved overrækkelsen begrunder direktøren for AMU Nordjylland, Peter Thomsen, udvælgelsen. 
”Emil Bratholt har siden sin opstart på Grundforløb 1 ved Tech College vidst, at han ville være godschauffør. Vejen dertil har desværre ikke været så ligetil, men Emil har været vedholdende i sit ønske om at lykkes.” 
Stolt arbejdsgiver
På Facebook deler Emils læreplads begivenheden: "Vi er yderst stolte over, at have været en del af Emils rejse gennem hans læretid. Emil har bevist, at hvor der er vilje er der også vej.
Emil er blevet hædret med et legat fra HTS fonden👏🏻👏🏻 Vi er glade for at Emil har valgt at forsætte hos os efter endt læretid🙂Stort tillykke til Emil - vi ser frem til mange gode år sammen med dig👏🏻👏🏻👏🏻”Emils rejse endte godt. Til andre, der står midt i misbruget, lyder hans råd: 
”Stoffer gavner ikke nogen eller noget. De er bare med til at ødelægge en selv og ens omgangskreds. Så kom ud af det. Tro på dig selv.”