Toggle navigation

Vilde karriereskift for Gitte og Joe

Mange buschauffører har lange karrierer i andre brancher bag sig. Karriereskiftet har de taget for at få mere overblik, færre arbejdstimer og et overskueligt arbejde. Glæden ved at køre spiller også tit en rolle. Mød golftræner Joe, der er så færdig med at spille golf og Gitte, der omvendt ser frem til mere tid på golfbanen.
 Du træder ind i bussen. Kaster knap et blik på chaufføren, men har alligevel ubevidst en idé om, at nå ja, det er jo sådan en, der kører bus. Punktum. Som i hele sit liv. 
Glem det. Tænk i stedet tidligere direktør, golftræner, folkeskolelærer, administrativ blæksprutte – ja et hvilket som helst fag. 
Kom forbi AMU Nordjylland – for eksempel i Aalborg - og slå ørerne ud, når et nyt hold på kurset til buschauffør præsenterer sig for hinanden. Gennemsnitligt er de pænt oppe i årene og har prøvet lidt af hvert.
Joe Karsten Nørskov har i mange år arbejdet som golftræner. Nu vil han prøve noget nyt.

Færdig med golf

 Kast et blik på manden i rød t-shirt på anden række i klasselokalet: Tidligere golftræner Joe Karsten Nørskov fra Bislev ved Nibe, der er så færdig med at spille golf. 
Eller lad blikket hvile på en kvinde med energisk udstråling og stemmeføring på forreste række: Gitte Sanne Bille fra Nørre Tranders ved Aalborg. Tidligere kontorfuldmægtig ved Aalborg Universitets Institut for Elektroniske Systemer, koordinator og caster af skuespillere for e-indlæringsvirksomheden Zenaria A/S, dernæst ejendomsadministrator og de seneste 15 år genhusningskonsulent hos bygherrerådgiver Kuben Management.
AMU-kursist Gitte Sanne Bille gider ikke længere lange arbejdsdage med administrative opgaver. Hun vil være buschauffør.

Mere golf, tak

 Modsat medkursist Joe Karsten Nørskov har hun planer om at spille mere golf fremover.
"Jeg har arbejdet mere end fuld tid i mange år. Nu kobler jeg fra. Nu vil jeg bruge mere tid på golf. Og på børnebørn."
Færre genhusningsopgaver er den direkte anledning til, at Gitte Sanne Bille har givet sig i kast med de seks ugers uddannelse til buschauffør.
"Jeg skulle finde en anden løsning og fik lyst til at slippe alt med computere og administration. Jeg har altid været glad for at køre bil og vil gerne have kontakt med andre mennesker. "

Færre arbejdstimer

 Færre arbejdstimer er også en af grundende til, at Joe Karsten Nørskov gerne vil være buschauffør. Han har været golftræner siden 1996 og endte med at undervise i to golfklubber samtidig. Han har også forsøgt sig som selvstændig på iværksætterydelse.
"Men det er bedre med 37 timer, hvor man ikke tager arbejdet med hjem."
 For nylig tog han kørekort til lastbil.
 "Men som buschauffør har du faste tider og faste uger. Og førersædet sidder ikke højt oppe som i en lastbil. En bus er lidt som at køre bil – den er bare noget længere."
Mens Gitte Sanne Bille glæder sig til at spille mere golf, er den del af Joe Karsten Nørskovs liv fortid. For hans tidligere høje niveau på golfbanen smuldrer, når han ikke træner dagligt, og det har han ikke lyst til at opleve.
"Det er jeg lidt for stolt til."
I klasselokalet hos AMU Nordjylland går kørelærer Michael Bast Nielsen fra kursist til kursist, når de har spørgsmål. Han har undervist på skolen i otte år og har mødt mange, der tænker som Gitte og Joe.
"Når man kører i bus, har man faste rammer. Godt nok tjener man ikke millioner, man bagefter har man helt fri."

Mange har mistet gnisten

 Han kender også mange, der helt har mistet gnisten. Som den revisor, der mødte op til undervisningen uden nogen gejst.
"Det var en toprevisor hos Skat, der var gået ned med stress. Jobcentret syntes, han skulle tage kørekort til buschauffør, og han mødte op med armene over kors. Men han endte med at synes, at det var det allerbedste, han nogensinde havde gjort. I dag er han en glad mand, og han er så meget i mit hjerte."
Ikke alle, der begynder at køre bus, finder sig tilrette i faget, tilføjer Michael Bast Nielsen, AMU Nordjylland.
"Det er meget forskelligt. For nogle bliver uddannelsen et startskud til noget helt tredje. Der er stor udskiftning i branchen. Andre skal bæres derfra. For dem er det en livsstil."
Gitte Sanne Bille ser sig selv i den sidste gruppe.
"Jeg er slet ikke i tvivl. Jeg har været ude på min første køretur med bus i dag. Det var en kæmpe, dejlig oplevelse. Bare så fedt."
 Hvis du vil være buschauffør:
AMU Nordjylland har buschaufførkurser i Aalborg, Løgstør og Hobro.
Som buschauffør kan du arbejde hos busselskaber og vognmandsfirmaer, eller du kan blive selvstændig.
Uddannelsen er på Uddannelsesministeriets liste over fagområder, hvor der er særligt gode muligheder for at få en læreplads og et job efter endt uddannelse.