Toggle navigation

Nu blomstrer Nicklas og Sofie

Uddannelse med et tvist får unge med diagnoser til at shine
Sofie_Svennevig_Nielsen_(1)

Alt på rette plads

Solen skinner på Hobro Køreteknisk Anlæg. Det er sensommeren 2023, og en flok helt særlige elever øver sig i at skabe orden og få alt sat på den rette hylde og plads.
I en af de orange og sorte gaffeltrucks sidder 24-årige Nicklas Knudsen fra Aalborg. I sine mørkeblå shorts og t-shirt småsveder han i den lukkede førerkabine, der holder godt på varmen.
Nicklas_L._Knudsen2_(1)

Social angst og depression

Nicklas lider af social angst og har haft en depression. Men her og nu betyder det intet.
For han føler sig tryg og afslappet, omgivet af mennesker, der kan sætte sig i hans sted. Det er lige lykkedes ham at kringle sig frem på gaffeltrucken med et stort, aflangt betonelement og lægge det på rette plads. En opgave, der tilfredsstiller noget dybt i ham: ”Det er den bedste følelse i hele verden”.
Truck_klar_til_opstart_i_Hobro

Usædvanlig flot resultat

Hele holdet er godt i gang med at tage GF2 indenfor transport og logistik. Da de kort tid efter består den teoretiske prøve til gaffeltruckcertifikat, har de kun lavet én fejl – tilsammen. Et usædvanligt flot resultat. Og det bliver ikke det eneste.
Nicklas_L._Knudsen1

Første 12-tal nogensinde

Lidt længere fremme i uddannelsen får Nicklas i naturfag sit første 12-tal nogensinde. Faktisk imponerer hele klassen underviserne. Da holdet i december 2023 afslutter forløbet, er det med et karaktergennemsnit, der ligger over det sædvanlige for AMU Nordjyllands grundforløb2-klasser på vejgodstransportuddannelsen.
 
Nicklas og hans klassekammerater skiller sig også ud på andre måder. Alle her har en diagnose. En depression, autisme, ADHD eller noget helt fjerde.
Grundforlob2plus_grafik_NYHED_(1)

Særlige rammer

De er med i et pilotprojekt, der skal hjælpe voksne med udfordringer til at gennemføre en uddannelse. Her er grundforløbet udvidet fra 20 til 30 uger, så skoledagene i starten kan være kortere. Grundforløb2+ kaldes det.
Klasseværelset er indrettet, så eleverne kan skrue ned for sanseindtryk fra omverdenen ved hjælp af skærme og hovedtelefoner.
Underviserne er blevet efteruddannet, så de ved mere om elever med diagnoser, og eleverne får ekstra specialpædagogisk støtte.
Sofie_Svennevig_Nielsen_GF2_

En dårlig dag er ok

Det sætter Nicklas pris på, og det samme gør holdkammeraten, den 21-årige Sofie Nielsen. Efter corona-krisen udviklede hun en depression.
Hun fremhæver fordelene ved, at alle på holdet har en diagnose.
”Man bruger ikke så megen energi på at opretholde en facade. Det er ok med en dårlig dag. Vi har også rigtigt gode lærere, der forstår og respekterer, når man har brug for at gå i fem minutter.”
Sofie og Nicklas har tidligere haft dårlige oplevelser på skolebænken.
DSC_5680_Matias_og_Christoffer_fra_ryggen_v_kran

Bedste kammerat

Men noget har ændret sig. Her på GF2+ har klassekammeraterne udnævnt Sofie til ”Bedste kammerat på holdet”. Og Nicklas har ikke haft fravær en eneste dag på hele grundforløbet.
”Det er jeg superglad for. På et tidligere uddannelsesforløb var jeg væk mindst en dag om ugen”.
Nicklas har netop fået læreplads som godschauffør hos Brovst Transport.
Sofie søger stadig, og hendes kommende mester kan forvente en engageret lærling, der har motivationen i orden.
AMU_Nordjylland_lastbil_med_haenger

Fedt køretøj - spring ud i det

”En lastbil er et ret fedt køretøj. Jo større, jo bedre. Og det er dejligt at bidrage til, at det hele kører rundt. At folk får deres varer.”
Sofie opfordrer andre i hendes situation til at søge ind på GF2+.
”Hvis de interesserer sig for det, skal de bare springe ud i det. Rammerne er rigtigt gode til at komme sikkert igennem, og lærerne er gode til at undervise.”
Nicklas supplerer: ” Det lyder lidt aggressivt, men jeg har lyst til at sige: Bare kom i gang. Det er bedre end bare være der hjemme. Man finder ikke ud af, om det er det, man vil, hvis man ikke prøver.”
jhch

Få en dygtig lærling

10 af eleverne på holdet har gennemført deres grundforløb2.  Halvdelen har indtil videre fået en læreplads, to yderligere er tæt på, og alle 10 vil være en gevinst for kommende arbejdsgivere, vurderer stabschef ved AMU Nordjylland Jens Hoelgaard Christensen (billedet), der står i spidsen for forsøgsprojektet på skolen.
For ham træder en vigtig erfaring frem efter at det første hold har gennemført GF2+. En erfaring, som han håber, at flere arbejdsgivere får øjnene op for.
”De her elever er dygtige. De er opgave- og mødestabile ved de rigtige vilkår og blomstrer i de rette omgivelser. Det har forløbet bevist for mig. ”
Næste GF2+ hold starter 2. april.