Kursusinformation
Infomøde den 4. februar 2025 kl. 10.00 – 12.00
Mødet er for alle interesserede, og man kan møde undervisere fra uddannelsen, samt repræsentanter fra flere nordjyske virksomheder. Dagen afsluttes med en jobcafé, hvor man kan få mulighed for at få en snak med de enkelte virksomheder og underviserne.
Målgruppe:
Beskrivelse:
Køreteknik
Med viden om kørselsdynamik, køretøjets mekaniske/fysiske muligheder og begrænsninger, samt teori om vej-, vejr- og trafikforhold, vil du kunne udføre hensigtsmæssig og komfortabel kørsel i liggende sygetransport. Du lærer at betjene bevægelseshæmmedes personlige hjælpeudstyr, køretøjers specielle udstyr, anvende korrekt løfte- og bæreteknik og sikre komfortabel personbefordring baseret på din viden om forskellige handicap, sygdom og aldring.
Du vil også lære at betjene trappemaskiner og kommunikere med bevægelseshæmmede på en måde, der tager hensyn til deres specielle fysiske og psykiske situation. Endelig lærer du at transportere afdøde på en etisk korrekt måde, i overensstemmelse med ligsynsloven og med respekt for situationen.
Journalisering og persondata
Du får kendskab til journalisering og registrering af persondata og lærer at udføre korrekt radiokommunikation. Desuden vil du kunne udføre førstehjælp i henhold til Dansk Førstehjælp Råds undervisningsplaner for førstehjælp ved ulykker, førstehjælp ved hjertestop, færdselsrelateret førstehjælp for bil, samt elementær brandbekæmpelse.
Kulturel og etnisk forståelse
Under uddannelsen får du indsigt i at håndtere patienter med forskellige kulturelle, sproglige og etniske baggrunde. Det er vigtigt at kunne kommunikere respektfuldt og effektivt med patienter, der kan have forskellige adfærdsmønstre og forventninger. Dette inkluderer at forstå kulturelle forskelle, der kan påvirke patienternes oplevelse af sygdom og transport, og at tage hensyn til sprogbarrierer, der kan kræve særlig opmærksomhed for at sikre, at patienten føler sig tryg og forstået under hele transporten.
Handling ved pludselige hændelser
Du lærer at reagere hurtigt og effektivt i nødsituationer som pludselige sygdomsforværringer, hjertestop eller trafikulykker. Uddannelsen omfatter, hvordan man foretager alarmering, bruger førstehjælpens 4 hovedpunkter og håndterer akutte situationer, indtil yderligere hjælp ankommer. Derudover læres korrekt anvendelse af brandslukningsmateriel samt evakuering af køretøjer i nødsituationer, hvilket er afgørende for patienternes sikkerhed.
Brand og evakuering
En del af uddannelsen omfatter træning i brug af almindeligt brandslukningsudstyr og evakuering fra køretøjer ved nødsituationer. Du lærer, hvordan du kan handle hurtigt og korrekt i tilfælde af brand eller fare, og hvordan du effektivt kan hjælpe patienterne ud af køretøjet under sikkerhedsmæssigt forsvarlige forhold.
Mål:
Målgruppe: Uddannelsen står åben for alle personer, som har eller søger beskæftigelse i en virksomhed, der udfører patienttransport. Deltageren skal være i besiddelse af kørekort, kategori B.
Beskrivelse:
Deltageren kan på baggrund af sin viden om specifikke og komplekse sygdomstilstande, psykiske sygdomme, fysiske handicap og aldring, udføre hensigtsmæssig transport og omsorg i den liggende patienttransport.
Deltageren kan observere symptomer på ændringer i sygdomstilstand, videregive observationer og lette ubehag under transporten.
Deltageren har indsigt i:
- smitterisiko og kan anvende korrekt håndhygiejne,
- brug af handsker samt
- at foretage betjening, rengøring og vedligeholdelse af køretøjet før og efter transport
Deltageren kan på baggrund af viden om kørselsdynamik, køretøjets mekaniske/fysiske muligheder og begrænsninger, teori om vej-, vejr- og trafikforhold, udføre hensigtsmæssig og komfortabel kørsel i den liggende patienttransport.
Deltageren kan betjene:
- den bevægelseshæmmedes personlige hjælpeudstyr,
- køretøjers specielle udstyr,
- og anvende korrekt løfte- og bæreteknik og gennemføre en komfortabel personbefordring i køretøj på baggrund af sin viden om forskellige handicap, sygdom og aldring.
- trappemaskiner og kommunikere med bevægelseshæmmede på en måde, som tager hensyn til deres specielle fysiske og psykiske situation.
Deltageren kan udføre transport af afdøde:
- på en sådan måde at håndteringen og opbevaringen sker etisk korrekt og under udvisning af den i situationen krævede konduite.
- og sikrer at transporten foregår under iagttagelse af ligsynsloven og under hensyntagen til egne og andres reaktioner.
Deltageren har kendskab til journalisering og registrering af persondata og kan udføre korrekt radiokommunikation
Deltageren kan udføre førstehjælp i henhold til Dansk Førstehjælp Råds undervisningsplaner for, Førstehjælp ved ulykker, Førstehjælp ved hjertestop, Færdselsrelateret førstehjælp for bil, samt desuden elementær brandbekæmpelse.