Toggle navigation

Fiks min bil og helst i går

16. december 2022
Faeroerne_4_N_

Dansk og færøsk kultur er ret forskellige.
 Faglærer Jens Mølgaard Andersen: ”Herhjemme kan vi max undvære vores bil i to timer, hvis der er noget galt. Den færøske arbejdskultur er mere, at ”Det vi ikke når i dag, når vi i morgen”. Det snakkede vi meget om på turen.”
Elever i sidste del af deres hovedforløb på lager- og logistikoperatøruddannelsen har været på Færøerne på studietur. De besøgte blandt andet FTZ Autodele & Værktøj A/S´s afdeling i Torshavn, hvor de fik et godt indblik i den færøske arbejdskultur.
Og den er noget anderledes end den danske, fortæller faglærer Jens Mølgaard Andersen, der var med på turen. Han synes, det er interessant, også for eleverne, at se, hvordan man griber ting anderledes an andre steder.
”Den færøske arbejdsmoral er lidt anderledes. Man tager den mere med ro, for man er vant til, at vejret spiller en rolle. FTZ sælger reservedele til værksteder og til private, og hvis leverancerne ikke lige kommer med færgen på grund af dårligt vejr, må man vente en uge på næste færge.”
De høje rejseomkostninger udelukker normalt Færøerne som destination for en studietur, men AMU Nordjylland var så heldige at få del i Undervisningsministeriets rejsepulje til Færøerne, så det kunne lade sig gøre at sende et hold derop.
Ud over en masse kulturelle indtryk fik de næsten færdiguddannede elever mange gode jobtilbud – Færøerne mangler også arbejdskraft.
Ud over FTZ besøgte eleverne Bakkafrost, en ultramoderne lakseproducent, hvor cirkulær økonomi og bæredygtighed er i højsædet.  Ugen bød også på besøg hos den lokale tekniske skole i Sjónám, natur- og kultursightseeing, samt lokale madvarer og kontakt med unge færinge.