Toggle navigation

Hvor svært kan det være?

29. november 2021

Alle ved, hvad en bagepensel er. Altså alle etniske danskere. For mange tosprogede kvinder, der gerne vil arbejde i et køkken, forvandler ordet sig til en stopklods. ”Hent lige en bagepensel”. ”Øh, hvad?”
De har ikke lært et fagligt køkkensprog,  og mange står helt af på ord som ”nedkøling” og” mikroorganismer”. Surt, når nu arbejdsgiverne kræver, at de kan netop det.

Men der findes en løsning. 14 kvinder fra Syrien, Eritrea, Tyrkiet og Grønland er de levende beviser. Efter seks uger hos AMU Nordjylland er det lykkes de 13 at komme i praktik. Nummer 14 har allerede fået fast arbejde. Opskrift følger:

Man tager (i dette tilfælde) 14 tosprogede kvinder. Nogle er på kontanthjælp, andre på integrationsydelse. Kvinderne har mange udfordringer på arbejdsmarkedet, men vil rigtig gerne i job.
Hos AMU Nordjylland undervises de over seks uger i almen fødevarehygiejne og i tilberedningsmetoder i madproduktion. Sideløbende får de 14 kvinder intensiv danskundervisning, der passer præcis til resten af undervisningen.

Det hele foregår i tæt samarbejde med et jobcenter – her Jobcenter Aalborg. På den måde bliver hver af de 14 kursister efter seks ugers undervisning matchet med det helt rigtige praktiksted.

Færdigt resultat:
Efter seks ugers kursus og en festlig finale med masser af dejlig mad fra deltagernes hjemlande er der 14 dages praktik til 13 af kursisterne. Og job fra start til nummer 14: Inger Stotch fra Grønland.

PS:
Sidder du hos et jobcenter og kan se perspektiverne?
Eller er du måske arbejdsgiver og har brug for en dygtig medarbejder i køkkenet?
Så tag en snak med faglærer og koordinator hos AMU Nordjylland, Charlotte Vodsgaard Kragh, tlf. 96-332348, cvk@amunordjylland.dk